Subvenții partide

Subvențiile sunt obținute de partidele politice pentru voturile de la alegerile parlamentare și locale (peste 50 de consilieri județeni sau generali), în proporție de 75%, respectiv 25%, în limitele bugetului anual, stabilit între 0,01% și 0,04% din PIB. 

Alocările se fac lunar de către AEP în conturile partidelor. Legea prevede destinații clare pentru cheltuirea fondurilor (art 25 din Legea 334/2006), inclusiv pentru alegeri, iar verificarea legalității se face de către AEP, apoi de Curtea de Conturi. AEP a început să publice date privind cheltuirea banilor începând din martie 2021. Datele sunt preluate de pe siteul www.finantarepartide.ro și prelucrate de EFOR lunar. Mai multe concluzii în secțiunea rapoarte.

Cheltuieli subvenții / lună 

Categoriile de cheltuieli din subvenții începând cu luna ianuarie 2021

An Lună Categorie Partid Cheltuieli

Alocări subvenții / lună

Banii transferați de AEP către partidele politice, pe lună, începând cu 2008.

An Lună Partid Subvenții

Contracte subventii

Secțiunea ilustrează datele existe legate de contractele plătile din subvenții, astfel: PNL - 2020 și parțial 2021, USR, Plus - parțial 2021. De la celelalte partide nu avem date disponibile. 
Sursa datelor: rapoartele de venituri și cheltuieli publicate de partide (site AEP), răspunsuri conform Legii 544, articole publicate de Europa Liberă

An Lună Filiala Partid Tip cheltuieli Furnizor CUI Valoare Monedă Dată Sursa